Update-pro, flexible payroll office  |  03 336 92 70

Voor werkgevers is een goede vacaturetekst net zo belangrijk als een goede motivatiebrief dat is voor sollicitanten. In onze eerste tip over rekrutering duidden we al op het belang van het definiëren van een glashelder profiel met bijhorende specifieke verwachtingen. Maar hoe schrijf jij nu de perfecte vacature?

1.     Gebruik een duidelijke functienaam

De zoektocht naar een nieuwe job begint vandaag de dag steeds vaker online. Het is daarom aan jou als werkgever om een functienaam te bedenken die past bij het gezochte profiel. Aan de hand van jouw gekozen functienaam moet het in één oogopslag duidelijk zijn waar de vacature over gaat. Maak daarbij zoveel mogelijk gebruik van een functienaam waar veel naar wordt gezocht. Zo bereik je op een gerichte manier toch een zo groot mogelijk doelpubliek van potentiële werknemers. Gebruik de functienaam ook meerdere keren doorheen de tekst om je vacature SEO te maken en zoveel mogelijk online bereik te genereren.

2.     Plaats de functieomschrijving bovenaan

Er zijn verschillende manieren om een vacature in te delen. Toch is het aangeraden om de functieomschrijving meteen onder de functienaam te plaatsen. Op die manier zien werkzoekenden meteen wat de job inhoudt. Hebben ze hierna nog steeds interesse? Dan is de kans groot dat ze zullen verder lezen en vanzelf bij de bedrijfsinformatie terecht komen.

3.     Schets kort wie jijzelf bent

Schets na de functieomschrijving ook kort de waarden van je bedrijf. Vertel waar het bedrijf voor staat en in wat voor omgeving iemand terecht zal komen. Wat vinden jouw huidige medewerkers zo leuk aan het bedrijf? Is bijvoorbeeld creativiteit een belangrijke waarde in het bedrijf? Dit geeft de werknemer nog een beter beeld over waarom hij uitgerekend bij jou aan de slag moet gaan.

4.     Kom snel to the point

De gemiddelde werkzoekende heeft slecht 49,7 seconden de tijd nodig om een vacaturetekst als geschikt of ongeschikt te beoordelen. Kom daardoor zo snel mogelijk to the point en zorg ervoor dat de sollicitant jouw tekst snel kan scannen. Opsommingstekens kunnen er voor zorgen dat de lezer zich efficiënter een weg kan banen doorheen jouw vacaturetekst.
Gebruik daarbij geen vage beschrijvingen zoals ‘flexibel’ en ‘uitdagend’, maar schrijf bijvoorbeeld dat er wordt verwacht dat de werknemer zonder problemen kan inspringen in verschillende filialen.

5.     Vermeld enkel de echte vereisten

Probeer bij het schrijven van een vacature enkel de echte vereisten te vermelden. Verspil dus liever geen kostbare leestijd met minderbelangrijke eisen als ‘geen 9-to-5-mentaliteit’. Noteer concreet wat een sollicitant zeker moet kunnen, welke opleiding hij moet gevolgd hebben, hoeveel jaar ervaring hij minimum moet hebben… Zo vermijd je dat mensen niet solliciteren omdat ze denken niet te voldoen aan het profiel.

6.     Wervend schrijven

Schrijf je vacature aan de hand van actieve taal. Passieve zinnen zijn heel wat moeilijker om te lezen. (Passieve zinnen zijn constructies met onnodige hulpwerkwoorden zoals “je zal worden ingezet bij” in plaats van “je start bij”.)
Heb je een eigen stijl wat betreft de manier van schrijven? Twijfel dan zeker niet om deze ook in jouw vacature naar voor te schuiven.
Durf ook zeker om je sollicitant echt aan te spreken en vragen te stellen doorheen je vacaturetekst. ‘Wij zoeken een verantwoordelijke ploegbaas.’ klinkt heel anders dan ‘Droom jij ervan om een heel team technici te coachen?’
 

Ben jij op zoek naar een nieuwe collega? Maak bij het schrijven van je vacature gebruik van onze handige tips en vind in een mum van tijd jouw perfecte match!

P.S. De perfecte werknemer gevonden?

Contacteer ons!

Graag persoonlijk advies?
Kom dan eens praten over flexibele payroll en wat wij voor je kunnen betekenen.